Milyen tünetei vannak a psoriatikus ízületi gyulladásnak?

psoriasis egy krónikus, gyulladásos állapot, amely a bőr változásaihoz vezet. Bizonyos esetekben ez psoriatikus artritiszhez (PSA) vezethet, amely befolyásolja az ízületeket.

A PSA -ban szenvedő személy duzzadt, gyulladt ízületek, csökkent mozgás, fáradtság és körömcsere. Sok embernek is a bőr tüneteit is tapasztalják.

A PSA az ízületi gyulladás egyik formája, amely szintén befolyásolhatja a psoriasis nélküli embereket. A psoriasis és a PSA egyaránt immunrendszeri kérdésből származik. Egyre több bizonyíték van a két állapot közötti kapcsolatról, és az orvosok együttesen psoriasis betegségnek nevezik őket.

Olvassa tovább, hogy megismerje a PSA tüneteit és szövődményeit, és mikor kell beszélni egy orvossal.

Általános tünetek

A PSA leggyakoribb tünetei:

Duzzadt és fájdalmas ízületek

PSA fájdalomhoz és duzzanathoz vezethetnek Bármely ízület a testben és az Entheses -ben, ahol az inak és a szalagok csontokba kerülnek. Az ízületek és az együttesek is melegek lehetnek, és a bőrön lévő bőr kipirult.

PSA leggyakrabban a kezeket, az ujjait, a lábát, a lábujjait, a térdét, a bokáját és a gerincét érinti. Ugyanakkor befolyásolhatja a nyakot, a csuklóját és a könyökét is.

PSA az ujjban általában befolyásolja a körömhez legközelebbi ízületet.

duzzanat az ízületi gyulladásban akkor fordul elő, amikor az ízület bélése vagy az ízületet körülvevő szövetek gyulladnak. Amikor ez megtörténik, több gyulladásos sejt és fehérjék lépnek be az ízület vagy az inak körüli területre, ami tovább növeli a nyomást, a elszíneződést és a duzzanatot.

A tünetek súlyosságukban változhatnak az egyének között. Néhány emberben az artritisz és az íngyulladás egy vagy két ízületet érinthet, de mások súlyosabb változásokat tapasztalhatnak az egész testben.

Merevség és csökkent mozgás

Sok ember merevséget tapasztal, különösen reggel vagy hosszan tartó pihenés után. Bármely ízületben előfordulhat, fájdalommal vagy anélkül, és korlátozhatja a mozgást.

Bár az ideiglenes merevségnek sok lehetséges oka van, a merevség, amely egy óránál hosszabb ideig folytatódik, a gyulladásos ízületi gyulladás, például a PSA jele lehet.

Fáradtság

Mint más típusú gyulladásos artritisz esetén, a PSA fáradtsághoz vezethet.

A PSA -ban szenvedő emberek kb. 50% -a fáradtságot tapasztal, 30% -uk pedig súlyosnak írja le, a 2017. évi áttekintés szerint.

A PSA -ban szenvedő emberek hajlamosabbak más állapotokra, beleértve a vérszegénységet, az elhízást, a cukorbetegséget, az alvási problémákat, a depressziót és a szorongást. Ezek is fáradtsághoz vezethetnek.

körömváltozások

A PSA a köröm psoriasisnak nevezett körmökben és körmökben.

Ezek magukban foglalják:

  • gödrök vagy kis depressziók
  • A körömágyból való leválás
  • Elszíneződés

Ha a köröm leválasztja a körömágyat, akkor az ember onycholysis-t, a köröm emelését, amely a körömgombafertőzéshez hasonlíthat.

A psoriasisban szenvedő személy, aki észreveszi a körmök változásait, beszélnie kell egy orvossal, aki javasolhatja a PSA szűrését.

duzzadt ujjak és arthro lab összetevők a weboldalam lábujjak

A PSA-ra jellemző tünet a daktilitis, amely duzzadt, „kolbászszerű” ujjait és lábujjait okoz.

A PSA sok más tünete azonban hasonlíthat három másik artritikus betegségre: rheumatoid arthritis, köszvény és reaktív artritisz.

alsó hátfájás

Néhány PSA -ban szenvedő embernek spondilitisz alakulhat ki. Ez egy olyan állapot, amely magában foglalja a gerincvelő vagy a medence csontok közötti ízületek gyulladását.

Az alsó hátfájás okozása mellett a spondilitis csökkent a rugalmassághoz és a testtartásban bekövetkező változásokhoz.

Red és duzzadt szem

PSA az uvea, a szem középső rétegének gyulladását okozhatja, amelyet uveitis néven ismertek.

Ez nemcsak fájdalomhoz és bőrpírhoz vezethet a szemben, hanem látási problémákat is okozhat, például sötét úszó foltokat a látás területén és fokozott fényérzékenységet okozhat.

Ezek a tünetek befolyásolhatják az egyik vagy mindkét szemet, és hirtelen megjelenhetnek, vagy az idő múlásával fokozatosan haladhatnak.

viszkető bőr

A kiütések a PSA gyakori tünete.

Általában ezek a kiütések viszkető, száraz bőr foltokként jelennek meg, ezüstös fehér mérlegekkel, más néven plakkok.

Míg a PSA kiütések bárhol megjelenhetnek a testben, a leggyakoribbak a könyök, térd, a hát alsó és a fejbőrön.

mellkasi fájdalom

Bizonyos esetekben a PSA mellkasi fájdalmat okozhat.

Ezt a fájdalmat gyakran egy costochondritisnek nevezett állapotnak tudják be, amely a porc gyulladása, amely a bordákat a mellcsonthoz köti.

A PSA -ban szenvedő embereknek nagyobb a kockázata a szívbetegség kialakulásának, amely többek között mellkasi fájdalmat okozhat, és azonnali orvosi ellátást igényelhet.

Ezeknek a feltételeknek a súlyossága miatt a PSA -ban szenvedő embereknek, akik mellkasi fájdalmat szenvednek, beszéljenek orvosukkal, hogy meghatározzák az okot és a legjobb kezelési folyamatot.

A psoriatikus artritisz szövődményei

PSA ízületi károkhoz, csökkent mobilitáshoz és depresszióhoz vezethetnek.

A psoriatikus betegségben szenvedő embereknek szintén nagyobb a kockázata számos más állapotban. Ide tartoznak a szívbetegség, a 2. típusú cukorbetegség, az elhízás, az alkoholokkal kapcsolatos zsíros májbetegség, a depresszió és a szorongás.

PSA -val rendelkezik, aki észreveszi ezeket a feltételek tüneteit, a lehető leghamarabb beszéljen orvossal.

A psoriasis kezelésére vonatkozó jelenlegi iránymutatások ezen feltételek rendszeres szűrését javasolják, mivel ezek befolyásolhatják a PSA -ban szenvedő személyek várható élettartamát és életminőségét.

Szívbetegség

A PSA -ban szenvedő embereknél nagyobb a szívbetegség kialakulásának kockázata, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás.

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a PSA növelheti a plakk felhalmozódását az artériákban, amelyek szűkíthetik az ereket, és megnehezíthetik a szív számára a vér pumpálását az egész testben. Ez a plakk felhalmozódása szintén növelheti a szívbetegség és a stroke kockázatát. A

PSA szintén hozzájárul a krónikus gyulladáshoz, amely a szívbetegség másik kockázati tényezője.

2. típusú cukorbetegség

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a PSA -ban szenvedő embereknek nagyobb a kockázata a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának.

A 2020 -as áttekintés szerint ennek oka lehet a megnövekedett gyulladás szintje, amely ronthatja a test azon képességét, hogy inzulint használjon a vércukorszint szabályozására.

Sok más tényező befolyásolhatja az ember 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is, ideértve az étrendüket, az életmódjukat és az kórtörténetüket.

Elhízás

A PSA -ban szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek a testtömeggel, néhány kutatással becsülve, hogy a PSA -ban szenvedő emberek akár 45% -ánál van elhízás.

Bár nem értik teljesen a PSA és az elhízás közötti kapcsolatot, a kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett gyulladás szintje hozzájárul.

A PSA egyes tünetei, például az ízületi fájdalom és a fáradtság, szintén megnehezíthetik a testmozgást, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

A mérsékelt súly elérése és fenntartása csökkentheti az ember ízületeinek stressz mértékét és csökkentheti a PSA tüneteit.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos zsíros májbetegség

A PSA-ból származó krónikus gyulladás idővel károsíthatja a májat, növelve az alkoholokkal kapcsolatos zsíros májbetegség kockázatát.

Ezenkívül a PSA-ban szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel, mint azok a feltételek, amelyekben elhízás, 2. típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint és magas vérnyomás van, amelyek hozzájárulhatnak az alkohol- Kapcsolódó zsíros májbetegség.

depresszió és szorongás

A depresszió és szorongás magasabb prevalenciát mutat a PSA -ban szenvedő emberek körében, mint a lakosság körében.

A 2019. évi áttekintés szerint a PSA -ban szenvedő 3 ember közül körülbelül 1 -ből legalább enyhe szorongással rendelkezik, míg 5 -ből 1 -ből legalább enyhe depresszió van.

A PSA tünetei nemcsak súlyosbíthatják a depressziót és a szorongást, hanem néhány kutatás azt sugallja, hogy a megnövekedett gyulladás szintje szintén hozzájárulhat.

Bár néhány ember javulást tapasztalhat a hangulatában, miután megkezdi a PSA kezelését, ez nem mindig így van. Ezért a legjobb, ha orvossal beszélünk, ha ezek a tünetek továbbra is fennállnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Az embernek orvoshoz kell fordulnia, ha van új vagy súlyosbító psoriasis vagy PSA jelei. Ha valaki psoriasissal rendelkezik, és családi anamnézis psoriasis betegségben van, az orvos javasolhatja a PSA tesztelését.

A fizikai vizsgálat, a vérvizsgálat, az MRI vizsgálat, az ultrahang vizsgálat és a röntgen elősegítheti a PSA jelenlétét.

Tudjon meg többet a röntgenfelvételekről és a PSA egyéb tesztjeiről.

Outlook

A PSA súlyossága enyhe és súlyos között terjedhet, és ez közös károkhoz vezethet és csökkentheti az ember életminőségét.

Azonban az új kezelési lehetőségek hatékonyan bizonyulnak az állapot kezelésére, különösen akkor, ha a személy elkezdi őket, amikor a betegség korai szakaszában van.

Q:

Honnan tudhatom, hogy van -e PSA vagy rheumatoid arthritis?

a:

Nehéz lehet megmondani a PSA és a rheumatoid arthritis -t a korai szakaszban. Mindkét esetben konzultálnia kell egy reumatológussal, hogy segítsen azonosítani, hogy melyik ízületi gyulladás van.

A vérvizsgálatok segíthetnek azonosítani az egyik vagy a másikot, de ez nem mindig meggyőző. Az idő végül megmutatja, hogy melyik típusú, mivel a PSA magában foglalhatja a psoriasis plakkokat a testen vagy a „kolbászjegyek”, és az RA valószínűleg szimmetrikus artritikus helyekkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy mindkét kezét érintheti.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

  • Psoriatikus artritisz

Contents