Hogyan és miért csökkentse a máj enzimeit

A megemelkedett máj enzimek jelezhetik a májban a problémát. Ezen enzimek szintjének csökkentése elősegítheti a máj működését.

A máj különféle enzimeket, például alanin -transzaminázt (ALT) tartalmaz, amelyek elősegítik a test megfelelő működését. Amikor ezek az enzimek meghaladják a normál szintet, a máj hibás működést kezd, befolyásolva az ember általános jólétét.

A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás étkezése azonban néhány olyan módszer, amellyel az ember csökkentheti ezeket a megnövekedett máj enzimeket.

Ez a cikk azt vizsgálja, hogyan lehet csökkenteni a máj enzimszintjét, és mi történik, ha magas. Ez magában foglalja a magas máj enzimek fő okait és annak hatását a testre.

Hogyan lehet csökkenteni a máj enzimeket

Sok tényező magas máj enzimekhez vezethet, ezért fontos, hogy az orvosnak a tünetek felmerülése után fontos. Emellett vannak más dolgok is, amelyek kipróbálhatók, amelyek elősegíthetik a máj enzimek csökkentését.

Igyon kávét

A 2017. évi áttekintés megállapította, hogy a kávé megvédheti a májat a máj enzimek csökkentésével.

Egy másik 2017 -es tanulmány megállapította, hogy az 1-4 csésze kávé napi ivása csökkentheti a máj enzimeket, különösen az ALT szintet, ami csökkenti a májbetegség és a rák kockázatát.

Növelje a folátfogyasztást

A folátban gazdag ételek bevezetése az étrendbe, és a folsav-kiegészítők szedése elősegítheti a megnövekedett máj enzimeket.

Egy 2016 -os vizsgálat összekapcsolta a foláthiányt a megnövekedett ALT -szintekkel és a májkárosodással, és megállapította, hogy a folsav csökkenti az ALT szintet a májkárosodásban szenvedő embereknél.

A folátban gazdag ételek példái a következők:

 • Sötét leveles zöldek
 • diófélék
 • bab
 • Tenger gyümölcsei
 • Tojások
 • Tejtermék

Az ember folát -kiegészítőt is vehet, ha nehezen tud elegendő mennyiséget elérni étrendjén keresztül.

További gyakorlat

A 2015 -ös tanulmány megállapította, hogy a 8 hetes aerob edzés és rezisztencia testmozgás elősegítette a májzsír -tartalom és a megemelkedett máj -enzimek csökkentését a nem alkoholos zsíros májbetegségben (NAFLD).

Egészebben eszik,

A kiegyensúlyozott étrend fogyasztása elősegítheti a megnövekedett máj enzimek csökkentését, ami csökkenti a májbetegség kialakulásának kockázatát.

2019 -ben egy klinikai vizsgálat megállapította, hogy az alacsony cukor étrend 8 hétig történő fogyasztása csökkenti a NAFLD -vel rendelkező serdülőkorú fiúk máj enzimeit, összehasonlítva a szokásos étrendben.

Általában a zsírok és a szénhidrátok levágása elősegítheti a NAFLD megelőzését, ami a magas máj enzimek általános oka.

A dohányzás abbahagyása

A 2020 -as tanulmány azt találta, hogy a dohányzó embereknél nagyobb a májbetegség vagy a rák kockázata.

A régebbi kutatások azt is jelentik, hogy a dohányzás növelheti a máj enzimek gamma-glutamil-transzferáz (GGT) és az alkalikus foszfatáz (ALP) szintjét, ami májkárosodáshoz vezet.

Csökkentse az alkoholfogyasztást

Az alkohol csökkentése vagy az alkohol teljes feladása javíthatja az ember máj enzimszámát, még rövid távon is.

Egy 2018. évi tanulmány szerint az alkohol mindössze 1 hónapos feladása jelentősen csökkentheti a GGT szintjét.

Mik a máj enzimek?

A máj enzimek olyan anyagok, amelyek felgyorsítják a kémiai reakciókat a testben. Ezen kémiai reakciók némelyike magában foglalja az epe és más anyagok szekrécióját, hogy segítsék a vérrögöket, a toxinok és az élelmiszerek lebontását, valamint a fertőzésekre adott reakciót. Példák ezekre a máj enzimekre:

 • alanin transzamináz (ALT)
 • Alkalin -foszfatáz (ALP)
 • aszpartát transzamináz (AST)
 • Gamma-glutamil-transzferáz (GGT)

Ha a máj sérülést szenved, az enzimeket-többnyire Alt vagy AST-t-engedi a véráramba. Ezen enzimek feleslege akadályozhatja a test működését.

Mit jelent, ha megemelkedett máj enzimek vannak?

A megemelkedett máj enzimek azt jelenti, hogy a vér enzimeinek szintje a normálnál magasabb.

Noha ezek a magas szintek ideiglenesek lehetnek, jelezhetik, hogy egy személynek lehetnek olyan orvosi állapotok, mint a hepatitis vagy a májbetegség. Néhány gyógyszer, például acetaminofén, megemelkedett máj enzimeket okozhat.

Miért ellenőrzik az orvosok a máj enzimeit?

Az orvos ellenőrizheti az ember máj enzimszintjét, ha vannak májkárosodás, betegség vagy károsodás jelei. Az orvos általában ezeket az enzimeket egy májfunkciós teszten (LFT) ellenőrzi.

Az LFT egy olyan vérvizsgálat, amely a májat olyan fertőzésekre szűrő, mint például hepatitis, meghatározza, hogy a kezelés mennyire működik, és ellenőrzi a gyógyszerek mellékhatásait.

Az LFT -k azonban általában csak az AST, ALP, ALP, a teljes bilirubin és az albumin, és nem határozzák meg a megnövekedett máj enzimek okát.

A magas máj enzimek okai

Ha az LFT eredménye azt mutatja, hogy az embernek megemelkedett a máj enzimei, az orvos megpróbálja meghatározni a lehetséges okokat. Lehet, hogy más teszteket is elvégezhetnek, amelyek részletesebben adnak részleteket az ember életmódjáról és az étkezési szokásokról.

A kutatások szerint a zsíros májbetegség a megnövekedett máj enzimek leggyakoribb oka, amely a magas máj enzimek diagnosztizálását kapó emberek kb. 25–51% -ánál fordul elő.

Egyéb egészségi állapotok, amelyek magas máj enzimeket okozhatnak, a következők:

 • Metabolikus szindróma
 • cirrhosis (májszövet -hegesedés)
 • Alkohol- vagy droghasználati rendellenesség

A magas máj enzimek néhány kevésbé gyakori oka a következők:

 • autoimmun hepatitis
 • Celiac betegség
 • Májrák
 • mononukleózis
 • szepszis vagy vérmérgezés Vas
 • Polymyositis (az izmok gyulladása)

Egyes gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók (acetaminofén), magas máj -enzimeket okozhatnak. Noha a magas máj enzimek tünetmentesek, az okok hozzájárulhatnak a tünetekhez és a tünetekhez.

nem-móló okok

Időnként a megemelt máj enzimszám nem-sárkány állapotnak köszönhető, mint például:

 • A szívroham
 • Hypothyreosis
 • Szívelégtelenség
 • Polymyositis (az izmok gyulladása)

Outlook

A magas szintű máj -enzimek különféle állapotokból származhatnak, például májbetegség, májkárosodás vagy a gyógyszer mellékhatása. A magas máj enzimek is ideiglenesek lehetnek.

Beszéljen orvossal, ha a májfunkciós teszt magas máj enzimszintet mutat. Az orvos megvitathatja egy emberrel a magas máj -enzimek lehetséges okait és azt, hogy miként lehet ezeket a legjobban kezelni.

Összegzés

Az embernek nagyobb a kockázata a májkárosodásnak vagy a sérülésnek, ha a máj enzimszintje magas. Különböző mögöttes állapotok vannak, amelyek befolyásolhatják a máj egészségét.

Ezért az orvosok speciális vérvizsgálatot – LFT -t – használnak a megemelkedett máj enzimek jeleinek ellenőrzésére.

A magas máj -enzimek általában nem okoznak tüneteket, ezért az orvosok ellenőrizhetik más olyan állapotok tüneteit, amelyekről ismert, hogy növelik a máj enzimszintjét.

Ha egy személy LFT eredménye pozitív, akkor az orvos meghatározza az okot, és javasolja a megfelelő kezeléseket a diagnózishoz.

 • Rák/onkológia
 • Májbetegség/hepatitis
 • Táplálkozás/étrend