Πώς και γιατί να μειώσετε τα ήπαρ σας ένζυμα

Τα αυξημένα ήπαρ ένζυμα μπορεί να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα στο ήπαρ. Η μείωση του επιπέδου αυτών των ενζύμων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος.

Το ήπαρ περιέχει διαφορετικά ένζυμα, όπως η τρανσαμινάση αλανίνης (ALT), που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί σωστά. Όταν αυτά τα ένζυμα υπερβαίνουν τα κανονικά τους επίπεδα, το ήπαρ αρχίζει να δυσλειτουργεί, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία ενός ατόμου.

Ωστόσο, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η τακτική άσκηση είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μειώσει αυτά τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς να μειώσει τα επίπεδα του ήπατος ενζύμων και τι συμβαίνει όταν είναι υψηλά. Καλύπτει επίσης τις κύριες αιτίες των υψηλών ηπατικών ενζύμων και το αποτέλεσμα που έχει αυτό στο σώμα.

Πώς να μειώσετε τα ήπατα ένζυμα

Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλά ηπατικά ένζυμα, οπότε είναι σημαντικό να πείτε σε γιατρό μόλις προκύψουν συμπτώματα. Εκτός από αυτό, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των ηπατικών ενζύμων.

Πίνετε καφέ

Μια ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ μειώνοντας τα ηπατικά ένζυμα.

Μια άλλη μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 έως 4 φλιτζάνια καφέ καθημερινά μπορεί να μειώσει τα ηπατικά ένζυμα, ιδιαίτερα τα επίπεδα ALT, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου και καρκίνου.

Αύξηση της κατανάλωσης φολικού οξέος

Η εισαγωγή τροφής πλούσιου σε φυλλώδη στη διατροφή και η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αυξημένων ηπατικών ενζύμων.

Μια μελέτη 2016 που συνδέει την ανεπάρκεια φολικού οξέος με αυξημένα επίπεδα ALT και βλάβη στο ήπαρ και διαπίστωσε ότι το φολικό οξύ μείωσε τα επίπεδα ALT σε άτομα με ηπατική βλάβη.

Παραδείγματα πλούσιων σε φυλλικό φαγητό περιλαμβάνουν:

 • Σκοτεινά φυλλώδη χόρτα
 • Seafood
 • Αυγά
 • Τα γαλακτοκομικά

Ένα άτομο μπορεί επίσης να πάρει ένα συμπλήρωμα φυλλικού εάν είναι δύσκολο να πάρει επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής τους.

Άσκηση Περισσότερα

Μια μελέτη 2015 διαπίστωσε ότι 8 εβδομάδες αερόβιας κατάρτισης και αντίστασης άσκησης βοήθησαν στη μείωση της περιεκτικότητας σε λίπη και τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD).

Τρώτε υγιέστερο

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αυξημένων ηπατικών ενζύμων, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να πάρει ηπατική νόσο.

Το 2019, μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής ζάχαρης για 8 εβδομάδες μείωσε τα ηπατικά ένζυμα σε εφηβικά αγόρια με NAFLD σε σύγκριση με εκείνα σε τυποποιημένη διατροφή.

Γενικά, η κοπή των λιπών και των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του NAFLD, η οποία αποτελεί κοινή αιτία υψηλών ηπατικών ενζύμων.

Σταματήστε το κάπνισμα

Μια μελέτη 2020 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ηπατικής νόσου ή καρκίνου.

Η παλαιότερη έρευνα αναφέρει επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων γάμμα-γλουταμυλινσάση (GGT) και αλκαλική φωσφατάση (ALP), που οδηγεί σε ηπατική βλάβη.

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Η μείωση του αλκοόλ ή η εγκατάλειψη του αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό των ηπατικών ενζύμων του ατόμου, ακόμη και βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, η παραγωγή αλκοόλ για μόλις 1 μήνα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του GGT.

Τι είναι τα ηπατικά ένζυμα;

Ηπατικά ένζυμα είναι ουσίες που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Ορισμένες από αυτές τις χημικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν την έκκριση της χολής και άλλων ουσιών που βοηθούν στην πήξη του αίματος, την κατανομή των τοξινών και των τροφίμων και την ανταπόκριση στις λοιμώξεις. Παραδείγματα αυτών των ηπατικών ενζύμων είναι:

 • Τραναμινάση αλανίνης (alt)
 • αλκαλική φωσφατάση (ALP)
 • Η γ-γλουταμυλ τρανσφεράση (GGT)

Όταν το ήπαρ υπέστη τραυματισμό, απελευθερώνει τα ένζυμα-κυρίως ALT ή AST-στην κυκλοφορία του αίματος. Μια περίσσεια αυτών των ενζύμων μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία του σώματος.

Τι σημαίνει να έχουμε αυξημένα ηπατικά ένζυμα;

Η ανυψωμένη ηπατική ένζυμα σημαίνει ότι το επίπεδο των ηπατικών ενζύμων στο αίμα είναι υψηλότερο από το κανονικό.

Αν και αυτά τα υψηλά επίπεδα θα μπορούσαν να είναι προσωρινά, μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο μπορεί να έχει υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις όπως ηπατίτιδα ή ηπατική νόσο. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να προκαλέσουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Γιατί οι γιατροί ελέγχουν τα ηπατικά ένζυμα;

Ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει το επίπεδο του ήπατος ενός ατόμου εάν υπάρχουν ενδείξεις τραυματισμού, ασθένειας ή βλάβης. Ο γιατρός θα ελέγχει συνήθως αυτά τα ένζυμα μέσω μιας δοκιμής ηπατικής λειτουργίας (LFT).

Ένα LFT είναι μια εξέταση αίματος που προβάλλει το ήπαρ για λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα, καθορίζει πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία και ελέγχει τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ωστόσο, τα LFTs συνήθως περιλαμβάνουν μόνο AST, ALT, ALP, συνολική χολερυθρίνη και λευκωματίνη και δεν καθορίζουν την αιτία των αυξημένων ηπατικών ενζύμων.

Αιτίες υψηλών ηπατικών ενζύμων

Εάν το αποτέλεσμα ενός LFT δείχνει ότι ένα άτομο έχει αυξημένα ηπατικά ένζυμα, ένας γιατρός θα προσπαθήσει να προσδιορίσει τις πιθανές αιτίες. Μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν άλλες δοκιμές που δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ζωής του ατόμου και τις διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η λιπαρή ηπατική νόσος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αυξημένων ηπατικών ενζύμων, που εμφανίζονται σε περίπου 25-51% των ατόμων που λαμβάνουν διάγνωση υψηλών ηπατικών ενζύμων.

Άλλες συνθήκες υγείας που μπορεί να προκαλέσουν υψηλά ηπατικά ένζυμα περιλαμβάνουν:

 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Cirrhosis (ουλές του ήπατος ιστού)
 • Ορισμένες μικρότερες αιτίες των υψηλών ηπατικών ενζύμων περιλαμβάνουν:

  • Αυτοάνοση ηπατίτιδα
  • Καρκίνος του ήπατος
  • Μονονυρήνωση
  • σέψης ή δηλητηρίαση από το αίμα
  • Η νόσος του Wilson
  • Σίδερος
  • Πολυυκίτιδα (φλεγμονή των μυών)

  Ορισμένα φάρμακα, όπως οι δολοφόνοι πόνου (ακεταμινοφαίνη), μπορούν να προκαλέσουν υψηλά ηπατικά ένζυμα. Αν και τα υψηλά ηπατικά ένζυμα είναι ασυμπτωματικά, οι αιτίες μπορεί να συμβάλλουν στα σημεία και τα συμπτώματα.

  Μη ή ήπαρ Αιτίες

  Μερικές φορές, ένας αυξημένος αριθμός των ηπατικών ενζύμων μπορεί να οφείλεται σε κατάσταση μη ήπατος, όπως:

  • Καρδιακή προσβολή

  Outlook

  Ένα υψηλό επίπεδο των ηπατικών ενζύμων θα μπορούσε να προέρχεται από διάφορες καταστάσεις, όπως ηπατική νόσο, ηπατική βλάβη ή η παρενέργεια ενός φαρμάκου. Τα υψηλά ηπατικά ένζυμα μπορεί επίσης να είναι προσωρινά.

  Συζητήστε με έναν γιατρό εάν μια δοκιμή λειτουργίας του ήπατος δείχνει ένα υψηλό επίπεδο του ήπατος ενζύμου. Ένας γιατρός μπορεί να συζητήσει με ένα άτομο τις πιθανές αιτίες των υψηλών ηπατικών τους ένζυμα και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

  Περίληψη

  Ένα άτομο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ηπατικής βλάβης ή τραυματισμού εάν τα επίπεδα του ήπατος του ήπατος είναι υψηλά. Υπάρχουν διάφορες υποκείμενες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ήπατος.

  Για αυτόν τον λόγο, οι γιατροί χρησιμοποιούν μια ειδική εξέταση αίματος – ένα LFT – για να ελέγξουν για σημάδια ανυψωμένων ηπατικών ενζύμων.

  Η ύπαρξη υψηλών ηπατικών ενζύμων δεν παράγει τυπικά συμπτώματα, γι ‘αυτό οι γιατροί μπορούν να ελέγξουν για συμπτώματα άλλων καταστάσεων που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα του ήπατος ενζύμων.

  Εάν το αποτέλεσμα LFT ενός ατόμου είναι θετικό, τότε ο γιατρός θα καθορίσει την αιτία και θα προτείνει τις σωστές θεραπείες για τη διάγνωση.

  • Καρκίνος/Ογκολογία
  • Ηπατική νόσο/ηπατίτιδα
  • Διατροφή/δίαιτα